martes, 8 de octubre de 2019

Agraïment


Amb ocasió de la concessió de la distinció al Mèrit Lingüístic que se m'ha atorgat per part de l'Ajuntament de Paterna, no poc més que manifestar el meu agraïment, la meua alegria i la meua estima al poble que em va vore nàixer i em va vore créixer. Que em va vore progressar i que també m'ha vist caure en alguna ocasió. Des d'estes humils lletres, vull agrair a l'Ajuntament de Paterna, la concessió de tan flamant distinció, de la que espere estar, al llarg de la meua vida, a la seua altura i lluir-la amb la dignitat que realment es mereix. Deia un adagi llatí que "Patria dat vita raro largitur honores / ille multo melius terra aliena dabit" que traduït al valencià, vol dir: Rares vegades la pàtria atorga honors, és més fàcil que te'ls concedisquen en terra estranya. Dit en roman paladí, que ningú és profeta a la seua terra. En este cas, la satisfacció per la concessió d'este guardó és doble: Per la concessió de tan important distinció en si i, sobretot, per haver-me-la concedit el meu poble. 


Per este mateix motiu, voldria dedicar tan important guardó, a totes aquelles persones que han significat tant en la meua vida y que han estat presents i que continuen estant: la meua esposa Carmen, que està sempre i que m'anima a continuar escrivint. A ma mare, que està. A mon pare, que no està, però està present sempre en el record i en la memòria. A la meua família: Als que estan. Als que no estan, però continuen estant en el record i en la memòria. A tots els que han cregut en mi i m'animen a continuar escrivint. Amb tots ells compartisc este premi, perquè si hi ha un nexe d'unió entre tots, tant entre els dedicats com els agraïts, sempre és i ha estat Paterna, el nostre poble que, des del Mas de Febo a Camarena, del Barranc Fondo al camí de Campanar, és el lloc on vaig nàixer, on vaig créixer, on vaig aprendre les primeres lletres i on vaig viure tota la meua joventut. 

M'agradaria fer una menció encomiàstica de tots els premiats en esta edició amb la lnsígnia d'or de la Vila: A Puertas metálicas Andreu, empresa familiar creada el 1972 que s'ha convertit en una marca de reconegut prestigi internacional en el seu àmbit, de la qual també se li ha de reconéixer la seua faceta de mecenatge. De fet, el meu primer premi de poesia que vaig guanyar fou un accèssit a la torre de Plata als Jocs Florals de l'any 1998, patrocinat per Puertas Metálicas Andreu. A Nassio Bayarri, escultor i poeta, fundador del grup Parpalló, del Moviment Artístic del Mediterrani i també del Manifest Cosmoista, sobre el que ha desenrotllat la seua llavor creativa. També és membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos, acadèmic numerari de la Real Academia de Cultura Valenciana, President del Cercle de Belles Arts de València i Director Adjunt del Museu d'Art Contemporani de Vilafamés. La seua obra, de fama internacional s'ha exposat a museus i centres d'art del món sencer i, a carrers diversos de València podem gaudir del seu art. I, al nostre València Club de futbol, en l'any en què celebra el seu centenari i que ha sabut fer d'un esport un sentiment. Especial vinculació té amb Paterna, des que l'any 1974, va adquirir uns terrenys a la partida de la Revolta del Pixador i hi va instal·lar els seus camps d'entrenament. Per a tots ells, el meu reconeixement, la meua admiració i el meu afecte.

Només em resta dir: Moltes gràcies, Ajuntament de Paterna, per la concessió de tan alta distinció! Moltes gràcies, Paterna, per estimar-me tant o més com jo t'he estimat!