Ja fa un temps vaig entrevistar a una persona de
Paterna per a obtindre informació per a escriure un article per al
llibre de festes. Es tracta d’una dona de mitjana edat que ocupa un
lloc destacat dins de la festa religiosa paternera. El seu iaio va
ser clavari major ja fa molts anys i, en preguntar-li que em contara
algun record de la seua infància, va canviar el to formal de la
conversa per a exclamar un “ai” de complicitat, i va afegir a
continuació “Perdona, pero es que lo
que te voy a contar no tiene nada que ver con lo que estamos
hablando. Pero es que el recuerdo que me ha venido de mi abuela es
que no he probado unas patatas fritas y unos huevos fritos como los
que hacía mi abuela”. I a
continuació em va detallar quan de bons estaven aquells ous fregits
amb aquelles creïlles fregides de guarnició, amb allets inclosos.
Tots guardem a la nostra ment i al nostre cor un record especial dels nostres iaios, especialment els més jovens que, per circumstàncies de la vida han compartit més temps amb ells, fins i tot més que amb els seus pares. I especialment en estos temps en els quals la societat nostra ha avançat de tal foma que un iaio de setanta anys pareix que en tinga cinquanta de fa més de mig segle, amb més vitalitat, amb ganes de sentir-se útil i amb moltes activitats d’oci destinades especialment per a ells, després d’haver viscut tota una vida de patiments de tot tipus.
Ara mateix, tanque els ulls i em va a la ment el
record d’una tasseta de malta de la marca “El
Miguelete” que he comprovat que
encara en venen a les botigues, fumejant encara i amb una miqueta de
bromera per damunt, en ca la meua iaia, al mateix temps que miràvem
el que feien a la tele, en un televisor en blanc i negre, el qual, per
a encendre’l, hi havia que polsar un botó que hi havia a una
caixeta annexa i esperar uns cinc minuts a que es veren les imatges
a la pantalla. Mentrestant, el fumet de la malta continuava ballant amb un baf continu, mentre, glopet a glopet, anava bevent-me-la,
moltes voltes acompanyada d’una galeta o d’una valenciana
estovada.
Mai sabré el secret d’aquella malta que bevia a ca la meua iaia.
Però ma mare en feia a casa i no tenia el mateix sabor. Tal volta
seria l’aigua? No crec, perquè viviem a una distància de a penes
uns cent metres. Seria el perol on es guardava? Seria la proporció
de l’aigua i la malta? O les bullides consecutives? No ho sé, però
he de confessar que no he tornat a tastar una malta com aquella que
en feia la meua iaia.