viernes, 19 de abril de 2013

Harlem Shake.

Un video viral és una gravació que ha segut difosa d'una manera massiva a través de internet, per publicitat o per  enviament, per correu electrònic,  per missatgeria instantània, per blogs o mitjantçant altres llocs web, com poden ser les xàrcies socials. Solen ser de caràcter humorístic i  moltes voltes es pugen  a la xàrcia sense intenció de causar impacte.


Degut a la proliferació  de mòbils amb càmera, molts aficionats graven imàgens de la vida quotidiana que són penjades a portals com Youtube. Donada la disponibilitat de programes d'edició de vídeos. és posible millorar i distribuir gravacions a través e Internet. No tenen carácter comercial i la intenció de qui els publica és compartirlos amb familiars i amics. Però moltes voltes, donat el caràcter graciós, curiós i fins i tot morbós que adopta el video, fa que es difondisca d'una manera viral i que en questió de dies, o de hores tot el món parle d'eixa gravació.


 Harlen Shake és un fenòmen de Internet que es basa en videos virals. Va començar a divulgar-se a finals de giner de 2012, després del llançament d’un video a YouTube per part del Blogger còmic Filthy Frank. El video original va ser publicat el 30 de gener de 2013 i es composava d’una recopilació còmica. A partir d’ell, es va elaborar el posterior video amb el gag original ampliat El video definitiu es va originar a Australia despres de que cinc adolescente australians anomenats The Sunny Coast Skate, crearen el video The Harlem Shake v1 (TSCS original). En ell s’escolta el tema Harlem Shake, dels productors Dj Baauer & Jeo Art, i utilitza una modificación no autoritzada de la veu de l’excantant de Reaggeton Hector el Father, amb la frase “con los terroristas”.Els videos van acompanyats d’un peculiar ball. Comença amb una persona, moltes voltes enmascarada, ballant el tema en solitari durant uns quinze segons, envoltat de altres persones que l’ignoren completament. Amb el calvi de ritme n’hi ha un tall i de repent, tota la multitud balla durant uns altres 15 segons, moltes voltes lleugers de roba o amb disfresses absurdes i lluint objectes extranys.

 

Park Jae-Sang, també conegut artísticament com PSY, és un artiste surcoreà conegut pels seus videoclips humorístics i actuacions. Durant la seua estància als Estats Units, va estudiar música a la Universitat de Boston i a la escola de Música Berklee. La seua fama no haguera passat més enllà del seu país natal, si no fora perquè  en 2012 es va fer conegut a nivell internacional per la coreografia delo single de música dance/electrònica Gangnam Style, fins a convertir-se en un fenòmen de Intgernet, amb més de 1.000.000.000 de reproduccions, sent el primer en superar la xifra, a més a més dels 6,000.000  de "Me gusta", des del 15 de juliol de 2012, convertint-se en el vídeo més vist de Youtube. El més vist i a més a més, el més imitat. No ha hagut falla, comparsa o comissió de festes que no haja gravat un video on es balla el ball del caball, mentre a les esquenes dels festers es mostren els signes distintius de la falla, de la comparse o algun lloc emblemàtic del poble.

 

Estos són només dos exemples de videos virals que, per ells mateixos s’han anat divulgant a través de la xàrcia. La veritat és que si rasquem una miqueta, en trovarem un bon grapat d’ells, en forma de video, en forma de correu hoax, en forma de frase enginyosa o en forma de fotografia llastimosa. Les agencies de publicitat ja es calfen el cap per a vore de quina manera introduir ele seus productes emprant esta forma de divulgació masiva. Camp n’hi ha més que de sobra.