Després
de possar al foc la paella i sofregir la verdura en companyia de la
carn de conill i de pollastre es sol fregir, a més a més, uns
trossets de fetge que es seviran d’aperitiu entre tots els
presents què, amb un got de vi o de servesa fresca a la mà, amb el
dits anular i el gros de l’altra, pessigaran l’aperitiu encara
calent i se’l menjaran amb plaer, mentre el cuiner, amb la paleta
de menejar el dinar a la ma i el canemet, be deixat caure al muscle,
be enganxat al cinturó del pantaló estarà pendent d’abocar
l’aigua quan toque, de controlar el temps de bullida, de deixar
caure l’arros en forma de cavalló o de mig soterrar un parell de
varetes de romaní per a donar-li gustet, al mateix temps que, en
rogle, es parla de temes diversos.
Que
som mediterranis, no ho podem negar. I que el substrat àrab ha regat
la nostra sang durant més de cinc segles i que encara continua
estant latent en nosaltres en fets tan quotidians com el dinar,
tampoc ho podem negar. Perquè una volta acabada de fer la paella i
deixada reposar, arriba el moment d’escudellar. Normalment els
xiquets i les dones solen menjar en plat, mentre que els homens solen
menjar directament de la paella, tots al seu voltant, reminiscència
clarament àrab, entre bromes i rialles. N’hi ha qui és una
miqueta gormand i s’extralimita a l’hora de menjar. I per a
evitar-ho, moltes voltes se solen possar uns trossos de canya en
forma radial al llarg de la paella, per a delimitar l’espai que cadascun ha de menjar i no furtar-li al veí algun gra
d’arrós o algun tros de carn que no li correspon.
No deixa de ser curiós el fet que la carn sempre es sol deixar per
al final. No vos ho haveu plantejat mai?. Pareix ser que la raó és una qüestió d’estètica
gastronòmica i és perquè si en el moment de dinar entra a casa
alguna persona de fora, que veja que la paella té bons troços de
carn i que a eixa casa, fam precisament, no es passa. També hi ha qui diu que la carn es sol menjar al final, per una qüestió purament pràctica, perquè si en un plat de paella rebosant comencem a menjar-nos en primer lloc la carn, on deixarem els ossos? Cal buidar una miqueta el plat d'arrós i verdura per a que pogam deixar lloc per als ossos.
Després d’una bona platerada de paella, venen els postres, del
terreny, normalment meló o taronja. I per a rematar, el talladet
acompanyat pel dolç preceptiu, en forma de coca fina, coca cristina,
catxaps, pastissets de moniato o qualsevol varietat de reposteria
tradicional de la que és tan rica la nostra terra. Perquè, a altra
cosa sí. Però a llèpols, no ens guanya ningú.
Després d’escurar la paella amb terra i mitja llima com a
fregall, se li sol tirar per la cara relluent, unes gotetes d’oli
que s’escamparan per tota la seua superfície per a evitar que
s’oxide. Els més exaltats aprofiten per a jugar a les cartes una
bona estona, fins que el sol es pon. Jo sóc dels qui busquen un
raconet a l’ombra per a pegar una becadeta sense que moleste ningú.